Διατροφική δικαιοσύνη στα σχολεία
Η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται για τη γαστρονομική και διατροφική της κληρονομιά, πέρα από την πλούσια ιστορική και πολιτιστική της παρακαταθήκη. Μια κληρονομιά που δεν βασίζεται μόνο στα φρέσκα τοπικά προϊόντα, αλλά σχετίζεται και με ένα μοντέλο ζωής που εφαρμοζόταν στη χώρα μέχρι και πριν μερικές δεκαετίες βασισμένο στην κυκλικότητα στην καλλιέργεια και στην υπευθυνότητα στην κατανάλωση. Σήμερα όμως, την εποχή της μεγάλης κλιματικής κρίσης, είναι επιτακτική η ανάγκη της αλλαγής συμπεριφοράς μας σε όλα τα επίπεδα συμπεριλαμβανομένης της μερικής επιστροφής στις παραδόσεις του τόπου μας. Για να το πετύχουμε πρέπει η νέα γενιά να γαλουχηθεί με ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης αντίστοιχο με του παρελθόντος του τόπου μας, αυτού της προσωπικής επαφής με τη Φύση. Κι όταν λέμε νέα γενιά, εννοούμε ακόμη και τα παιδιά που βρίσκονται σήμερα στις αίθουσες των νηπιαγωγείων στην Ελλάδα. Οι μαθήτριες και οι μαθητές σήμερα μαθαίνουν για τράπεζες σπόρων και τροφής. Μαθαίνουν βιωματικά τι σημαίνει υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή και μπορούν να μετρήσουν τη βιωσιμότητα […] Η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται για τη γαστρονομική και διατροφική της κληρονομιά, πέρα από την πλούσια ιστορική και πολιτιστική της παρακαταθήκη. Μια κληρονομιά που δεν βασίζεται μόνο στα φρέσκα τοπικά προϊόντα, αλλά σχετίζεται και με ένα μοντέλο ζωής που εφαρμοζόταν στη χώρα μέχρι και πριν μερικές δεκαετίες βασισμένο στην κυκλικότητα στην καλλιέργεια και στην υπευθυνότητα στην κατανάλωση. Σήμερα όμως, την εποχή της μεγάλης κλιματικής κρίσης, είναι επιτακτική η ανάγκη της αλλαγής συμπεριφοράς μας σε όλα τα επίπεδα συμπεριλαμβανομένης της μερικής επιστροφής στις παραδόσεις του τόπου μας. Για να το πετύχουμε πρέπει η νέα γενιά να γαλουχηθεί με ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης αντίστοιχο με του παρελθόντος του τόπου μας, αυτού της προσωπικής επαφής με τη Φύση. Κι όταν λέμε νέα γενιά, εννοούμε ακόμη και τα παιδιά που βρίσκονται σήμερα στις αίθουσες των νηπιαγωγείων στην Ελλάδα. Οι μαθήτριες και οι μαθητές σήμερα μαθαίνουν για τράπεζες σπόρων και τροφής. Μαθαίνουν βιωματικά τι σημαίνει υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή και μπορούν να μετρήσουν τη βιωσιμότητα ΕΛΛΑΔΑ, Actionaid