Βίντεο: Η πρώτη αερομαχία μεταξύ Τεχνητής Νοημοσύνης και ανθρώπου πιλότου
Τα «dogfights» μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών– γνωστά και ως κλειστές αερομαχίες- είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και πολύπλοκο «άθλημα», καθώς χρειάζονται ταχύτατα αντανακλαστικά και υψηλά επίπεδα εμπειρίας, αντίληψης, τακτικής κ.α- οπότε η ιδέα και μόνο πως μια Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε κάτι τέτοιο προκαλεί προβληματισμό- και αυτό ακριβώς δοκίμασε η DARPA του Πενταγώνου των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα Air Combat Evolution (ACE) της DARPA πραγματοποίησε τις πρώτες δοκιμές στον αέρα με αλγορίθμους ΑΙ να πετούν ένα F-16 εναντίον ενός F-16 με άνθρωπο χειριστή, σε σενάρια μάχης με οπτική επαφή (κλειστή αερομαχία με ελιγμούς- dogfight). Σε αυτό το πλαίσιο, οι αλγόριθμοι ΑΙ πετούσαν ένα ειδικά τροποποιημένο F-16, γνωστό ως Χ-62Α, ή VISTA (Variable In-flight Simulator Test Aircraft) στο Air Force Test Pilot School στην αεροπορική βάση Έντουαρντς στα τέλη του 2023.
Βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα, ωστόσο δεν έγινε γνωστό ποιος ήταν ο νικητής.
«Οι εν δυνάμει προοπτικές για αυτόνομη μάχη αέρος- αέρος ήταν στη φαντασία εδώ και δεκαετίες, μα η πραγματικότητα παρέμενε μακρινό όνειρο μέχρι τώρα. Το 2023 το Χ-62Α έσπασε ένα από τα πιο σημαντικά φράγματα στην πολεμική αεροπορία» είπε ο υπουργός Αεροπορίας, Φρανκ Κένταλ.
Όπως ανακοινώθηκε, τα αεροσκάφη πλησίασαν σε απόσταση μέχρι και 2.000 ποδών (κάτι παραπάνω από 600 μέτρα), σε ταχύτητα 1.600 χλμ/ ώρα.
Αν και το πρώτο που ίσως σκεφτόταν κάποιος είναι πως επιδιώκεται η δημιουργία ενός αυτόνομου μαχητικού ικανού για αερομαχίες, ωστόσο το dogfight εδώ δεν ήταν ο αυτοσκοπός: «Είναι πολύ εύκολο να δει κανείς το πρόγραμμα X-62A ACE και να το εκλάβει ως (ένα αεροπλάνο) που μπορεί να αερομαχήσει υπό αυτόνομο έλεγχο, μα χάνεται το νόημα. Το dogfighting ήταν το πρόβλημα προς επίλυση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε τις δοκιμές αυτόνομων συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης στον αέρα. Το κάθε μάθημα που παίρνουμε εφαρμόζεται σε κάθε δουλειά που θα μπορούσες να δώσεις σε ένα αυτόνομο σύστημα» είπε ο Μπιλ Γκρέι, επικεφαλής πιλότος δοκιμών της σχολής.
Σημειώνεται επίσης πως οι κλειστές αερομαχίες θεωρούνται μάλλον παρωχημένες στον σύγχρονο αεροπορικό πόλεμο, καθώς επιδιώκεται ο εντοπισμός, η σκόπευση και η καταστροφή του αντιπάλου σε μεγάλες αποστάσεις (πέρα από τον ορίζοντα), κατά προτίμηση πριν αυτός είναι καν σε θέση να εντοπίσει την απειλή. Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το ότι πρόκειται για ένα σενάριο με υψηλούς βαθμούς πολυπλοκότητας και μη προβλεψιμότητας- οπότε είναι ιδανικό για να δοκιμάζονται οι δυνατότητες μιας ΑΙ.