Τοξικές ουσίες και φυτοφάρμακα εντοπίστηκαν σε ελληνικά αυγά – Τι δείχνει μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ΕΚΠΑ

Σημαντικές ποσότητες τοξικών χημικών ουσιών, μεταξύ των οποίων και φυτοφάρμακα, βρέθηκαν σε αυγά που παράγονται σε ελληνικά κοτέτσια, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μελέτη, που διεξήχθη από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2023, φέρνει στο φως ανησυχητικά δεδομένα για την ποιότητα τροφίμων, αλλά και για τους πιθανούς κινδύνους στη δημόσια υγεία. Οι ερευνητές βρήκαν PFAS -τα λεγόμενα «αιώνια χημικά» που δεν διασπώνται εύκολα και συσσωρεύονται στον οργανισμό- σε όλα τα δείγματα, με συγκεντρώσεις που σε αρκετές περιπτώσεις πλησιάζουν ή και ξεπερνούν τα ευρωπαϊκά όρια ασφαλείας. Οι ουσίες αυτές έχουν συνδεθεί διεθνώς με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως καρκίνο, βλάβες στο ήπαρ και στο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και γενετικές ανωμαλίες. Η έρευνα στα ελληνικά κοτέτσια Συγκεκριμένα, συλλέχθηκαν 75 αυγά από 17 κοτέτσια σε πέντε νομούς της χώρας: Σέρρες, Μαγνησία, Βοιωτία, Αττική και Ηλεία. Τα δείγματα προήλθαν από κότες ελευθέρας βοσκής, ώστε να αποτυπωθεί μια πιο «καθαρή» εικόνα για […] Σημαντικές ποσότητες τοξικών χημικών ουσιών, μεταξύ των οποίων και φυτοφάρμακα, βρέθηκαν σε αυγά που παράγονται σε ελληνικά κοτέτσια, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μελέτη, που διεξήχθη από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2023, φέρνει στο φως ανησυχητικά δεδομένα για την ποιότητα τροφίμων, αλλά και για τους πιθανούς κινδύνους στη δημόσια υγεία. Οι ερευνητές βρήκαν PFAS -τα λεγόμενα «αιώνια χημικά» που δεν διασπώνται εύκολα και συσσωρεύονται στον οργανισμό- σε όλα τα δείγματα, με συγκεντρώσεις που σε αρκετές περιπτώσεις πλησιάζουν ή και ξεπερνούν τα ευρωπαϊκά όρια ασφαλείας. Οι ουσίες αυτές έχουν συνδεθεί διεθνώς με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως καρκίνο, βλάβες στο ήπαρ και στο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και γενετικές ανωμαλίες. Η έρευνα στα ελληνικά κοτέτσια Συγκεκριμένα, συλλέχθηκαν 75 αυγά από 17 κοτέτσια σε πέντε νομούς της χώρας: Σέρρες, Μαγνησία, Βοιωτία, Αττική και Ηλεία. Τα δείγματα προήλθαν από κότες ελευθέρας βοσκής, ώστε να αποτυπωθεί μια πιο «καθαρή» εικόνα για ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ, αυγά, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έρευνα, πανεπιστήμιο Αιγαίου, χημικά