Σαν σήμερα 12 Ιουνίου: Η φέτα γίνεται ΠΟΠ – Η σημασία για την ελληνική οικονομία
Σαν σήμερα το 1996 η ελληνική φέτα, ένα από τα αγαπημένα ελληνικά προϊόντα και αναπόσπαστο μέρος της διατροφής του Έλληνα, γίνεται Προϊόν με Ονομασία Προέλευσης. Αλμυρή και λίγο όξινη, η φέτα κατέχει μία ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στα ελληνικά προϊόντα ενώ έχει τεράστιες εξαγωγικές δυνατότητες. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση για να θεωρηθεί ένα προϊόν φέτα Π.Ο.Π. θα πρέπει το γάλα με το οποίο παράχθηκε να προέρχεται αποκλειστικά από τις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και το νομό Λέσβου και από φυλές αιγοπροβάτων παραδοσιακά εκτρεφόμενες και προσαρμοσμένες στην περιοχή παρασκευής της. Πρόκειται για γάλα πρόβειο ή μίγμα με γίδινο σε μέγιστο ποσοστό 30%, νωπό ή παστεριωμένο και με συγκεκριμένα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά, όπως ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα 6% κ.β. και ελάχιστο pH 6,5. Ακόμη, το γάλα θα πρέπει να πήξει μέσα σε 48 ώρες και επιτρέπεται μόνο η προσθήκη παραδοσιακής πυτιάς ή άλλου ενζύμου καθώς και αβλαβείς οξυγαλακτικές καλλιέργειες ή χλωριούχο ασβέστιο σε μέγιστη συγκέντρωση 20g/100kg γάλακτος. Για να φτιάξει […] Σαν σήμερα το 1996 η ελληνική φέτα, ένα από τα αγαπημένα ελληνικά προϊόντα και αναπόσπαστο μέρος της διατροφής του Έλληνα, γίνεται Προϊόν με Ονομασία Προέλευσης. Αλμυρή και λίγο όξινη, η φέτα κατέχει μία ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στα ελληνικά προϊόντα ενώ έχει τεράστιες εξαγωγικές δυνατότητες. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση για να θεωρηθεί ένα προϊόν φέτα Π.Ο.Π. θα πρέπει το γάλα με το οποίο παράχθηκε να προέρχεται αποκλειστικά από τις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και το νομό Λέσβου και από φυλές αιγοπροβάτων παραδοσιακά εκτρεφόμενες και προσαρμοσμένες στην περιοχή παρασκευής της. Πρόκειται για γάλα πρόβειο ή μίγμα με γίδινο σε μέγιστο ποσοστό 30%, νωπό ή παστεριωμένο και με συγκεκριμένα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά, όπως ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα 6% κ.β. και ελάχιστο pH 6,5. Ακόμη, το γάλα θα πρέπει να πήξει μέσα σε 48 ώρες και επιτρέπεται μόνο η προσθήκη παραδοσιακής πυτιάς ή άλλου ενζύμου καθώς και αβλαβείς οξυγαλακτικές καλλιέργειες ή χλωριούχο ασβέστιο σε μέγιστη συγκέντρωση 20g/100kg γάλακτος. Για να φτιάξει ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, σαν σήμερα, φέτα