Η σαρδέλα που έγινε χρυσάφι – Πώς εξαφανίστηκε το πιο φτηνό ψάρι

Οι τιμές των ψαριών έχουν πάρει την ανηφόρα, κάνοντας όλο και πιο δύσκολη την πρόσβαση των καταναλωτών σε ένα προϊόν που παραδοσιακά θεωρείται βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Τόσο στις ψαραγορές όσο και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, οι αυξήσεις είναι εμφανείς, με ορισμένα είδη να θεωρούνται πλέον είδος πολυτελείας. Στις κλασικές ψαραγορές, τα φρέσκα ψάρια – όπως η τσιπούρα και το λαβράκι – πωλούνται σε τιμές που διαμορφώνονται ανάλογα με την προέλευση και το μέγεθός τους. Αντίστοιχα, στα σούπερ μάρκετ παρατηρείται μεν μια μικρή διαφοροποίηση στις τιμές, κυρίως σε κατεψυγμένα προϊόντα, αλλά και πάλι οι διαφορές δεν είναι αρκετές για να ανακουφίσουν την τσέπη του καταναλωτή. Τι λένε οι ειδικοί για τις αιτίες των αυξήσεων Ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις τιμές των ψαριών. «Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο. Πρώτον η υπεραλίευση, είναι το κόστος του παραγωγού, του ιχθυοπώλη και του ψαρά που έχουν μειωθεί τα καΐκια που βγαίνουν στη […] Οι τιμές των ψαριών έχουν πάρει την ανηφόρα, κάνοντας όλο και πιο δύσκολη την πρόσβαση των καταναλωτών σε ένα προϊόν που παραδοσιακά θεωρείται βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Τόσο στις ψαραγορές όσο και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, οι αυξήσεις είναι εμφανείς, με ορισμένα είδη να θεωρούνται πλέον είδος πολυτελείας. Στις κλασικές ψαραγορές, τα φρέσκα ψάρια – όπως η τσιπούρα και το λαβράκι – πωλούνται σε τιμές που διαμορφώνονται ανάλογα με την προέλευση και το μέγεθός τους. Αντίστοιχα, στα σούπερ μάρκετ παρατηρείται μεν μια μικρή διαφοροποίηση στις τιμές, κυρίως σε κατεψυγμένα προϊόντα, αλλά και πάλι οι διαφορές δεν είναι αρκετές για να ανακουφίσουν την τσέπη του καταναλωτή. Τι λένε οι ειδικοί για τις αιτίες των αυξήσεων Ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις τιμές των ψαριών. «Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο. Πρώτον η υπεραλίευση, είναι το κόστος του παραγωγού, του ιχθυοπώλη και του ψαρά που έχουν μειωθεί τα καΐκια που βγαίνουν στη ΕΛΛΑΔΑ, θαλασσινά, ψάρι